Hoe zit het met uitvaarten en de nieuwe coronamaatregelen?

Gisteren zijn tijdens de landelijke persconferentie nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden de komende drie weken en zijn vooral gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Voor de uitvaartbranche gelden geen nieuwe beperkingen aan het aantal personen dat een uitvaartplechtigheid of begrafenis mag bijwonen, zolang de locatie voldoende ruimte biedt om de afstandsmaatregelen in acht te nemen. Bij Zuylen zal de dienstverlening dus hetzelfde blijven als de afgelopen weken. Dit betekent dat in onze grootste ruimte 150 mensen een uitvaartdienst kunnen bijwonen. Een intieme dienst is natuurlijk altijd mogelijk.

Condoleance

Hoe zit het met de condoleance, valt een dergelijk samenzijn onder de regels voor de horeca, of onder de uitzonderingen voor uitvaarten? Tijdens een uitvaart bij Zuylen is een besloten groep personen aanwezig: mensen die niet voor de uitvaart genodigd waren, komen niet aanlopen. Het is daarom mogelijk om 100 personen voor de condoleance te ontvangen. Dat is anders bij condoleances die in een restaurant of café plaatsvinden. Omdat daar, buiten de genodigden voor de uitvaart, ook andere mensen naar binnen wandelen, adviseert het bestuursteam coronavirus daar uit te gaan van de regels voor de horeca: binnen maximaal 30 personen, zitten (niet door elkaar lopen) en 1,5 meter afstand.

Het is fijn dat er geen aangescherpte maatregelen zijn voor onze dienstverlening, waar samenzijn zo belangrijk is. Wel treffen we extra veiligheidsmaatregelen bij Zuylen. Zo zul je onze medewerkers in de ontvangstruimte en tijdens de condoleance met een gelaatsscherm zien.