Kabinet start campagne voor ‘goed gesprek over de dood’

Vandaag start het kabinet met een voorlichtingscampagne om ongeneeslijk zieken en hun naasten te helpen om te praten over de dood. De campagne is erop gericht is om een goed gesprek te hebben over hoe mensen de laatste levensfase willen doormaken.

Om zo’n gesprek te kunnen houden is de website www.overpalliatievezorg.nl gemaakt, met praktische tips. Het gaat dan bijvoorbeeld over hoe een wilsbeschikking kan worden geschreven of hoe er met familie over het levenseinde kan worden gepraat.

Ook vertellen op de site mensen die zelf in de laatste levensfase zijn hun verhaal. Het motto van de campagne is: “Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik”.

Kwaliteit van leven in laatste fase

Volgens minister De Jonge weten veel mensen onvoldoende over de mogelijkheden van zorg in de laatste levensfase en was de informatie daarover te versnipperd. Hij benadrukt dat als iemand is uitbehandeld er nog veel mogelijkheden zijn om de kwaliteit van leven in de laatste fase te ondersteunen. De Jonge wijst niet alleen op medische zorg, maar ook op psychosociale zorg en praktische ondersteuning.

“Het gesprek over de laatste levensfase is moeilijk”, zegt De Jonge in Trouw. “Het lijkt niet te passen in onze Instagram-samenleving. Maar het is ontzettend belangrijk dat we de dood de plek geven die hij verdient, als volwaardig onderdeel van het leven.”

Bron: NOS-nieuwsbericht, 20 juni 2019