Bekijk en beleef

de sfeer van Zuylen

Elke gewenste sfeer voor een afscheidsdienst en condoleance is mogelijk. Kies je voor intiem, hou je van modern, of wil je juist een persoonlijke twist geven aan een afscheid?

Begraafpark Zuylen

Natuurlijk begraven
in kist of urn

Poort Begraafpark Zuylen

Op Begraafpark Zuylen voel je een diepe rust. Als je door de poort wandelt, besef je meteen wat de groene gedenkplaats betekent. Hier kom je om een geliefde te bezoeken, die er zacht rust. Misschien in een traditioneel graf, of in een urnentuin, misschien in een urnenzuil met een fraaie keramieken bloem erop, of uitgestrooid op een veld met bijzondere bomen en kunstwerken.

Begraafpark & gedenkplaats Zuylen

Het natuurlijk begraven van lichaam of as is al vele jarenlang een zorgtaak van Zuylen. Van oudsher liggen er de meeste graven van heel de regio Breda, maar er staat ook een crematorium en een volledig vernieuwd uitvaartcentrum. Als laatste rustplaats biedt het begraafpark alle ruimte aan de meest persoonlijke wensen. Van praalgraf tot grafkelder, van urnament tot loofgang.

Er is en wordt veel geschreven over begraafplaatsen. Ze intrigeren ons. De eindigheid van het leven is er zo voelbaar. Het kan leiden tot een zekere reflectie op ons hectische, vluchtige bestaan. Tegelijkertijd kunnen wij er kracht aan ontlenen om verder te gaan met ons eigen leven. Een begraafplaats kan je ook achter je laten, de deur ervan dicht doen en weer in het leven stappen. ‘De herinnering is een kerkhof dat bloesemt’, schreef Johan Daisne. Fluisterend vertellen onze begraafplaatsen in bloei evenveel over de levenden als over de doden. Zowel het memento mori als het carpe diem.

Natuurlijk begraven

Waarom spreken we over natuurlijk begraven? Goede vraag. Bij Zuylen lopen we voorop in maatschappelijke en duurzame ontwikkelingen. We kijken heel bewust naar de consequenties van begraven en grijpen alle kansen aan om ons park voor generaties na ons gezond te houden. Dat betekent bijvoorbeeld dat het een natuurlijker uiterlijk krijgt, met wilde bloemen, bijen en vlinders. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmogelijkheden meer.

In toenemende mate worden begraafplaatsen groene oases in de verstedelijkende omgeving. Het groene karakter geeft extra rust, weerspiegelt de seizoenen en heeft ook een zekere tijdloosheid. Daarnaast levert het groen een belangrijke bijdrage aan de natuur in de omgeving. Daarom noemen we de begraafplaats van Zuylen ‘Begraafpark Zuylen’.

Het ritueel

Begraafpark & gedenkplaats Zuylen geeft nabestaanden een plek om te gedenken. Om naartoe te komen, om je te bezinnen. Dat is het ritueel en de betekenis van begraven. Zo’n eigen plek in het park is een rustpunt. Er is letterlijk ruimte voor emotie. Ook het begraven is een fraai ritueel, dat we op verschillende manieren kunnen ondersteunen. Zo beschikken we over een loopkoets om de overledene naar diens rustplaats te brengen. Familie kan de koets voorttrekken, met daarachter een rouwstoet. Als de aanwezigen een voor een langs het graf lopen, even stilhouden en misschien een handje zand in het graf werpen, voelt dat als een voltooiing van de uitvaart.

Gedenkplekken bij Zuylen

Begraafpark Zuylen biedt mooie plekken om (bovengronds) te begraven of as te bestemmen. Er is altijd een mooie plek om jouw dierbare te gedenken. Hieronder geven we je een idee van de verschillende mogelijkheden in de prachtige natuur.

Of bekijk hier onze uitgebreide brochure.

Bovengronds begraven

begraafpark-zuylen-21

Kaboutertuin

zuylen-asbestemmingen-071

Vlindertuin

begraafpark-zuylen-24

Urnamenten

zuylen-asbestemmingen-002

Van Gogh-tuin

van Gogh-tuin met zonnebloem urnen

NAC-veld

nac-bal

Urnentuin

zuylen-asbestemmingen-010

Urnenloofgang

zuylen-asbestemmingen-012

Columbarium

Columbarium Zuylen

Capella

Capella: een bovengronds grafmonument

Glasmonument

zuylen-asbestemmingen-009

Strooiveld

rk04163

Het Begraafpark lééft

Meegaan met de tijd, is essentieel voor een gezonde toekomst van Begraafpark Zuylen. Dus kijken we voortdurend vooruit, van grafheuvel tot vlindertuin en van druppelurn tot strooiveld. Wie een plek zoekt voor een overledene, krijgt steevast een rondleiding van beheerder Peter Luijkx of een van zijn collega’s.

Peter Luijkx

“Je wilt natuurlijk de mooiste plek uitzoeken voor je naaste. Daar help ik een handje bij. Sommigen weten het heel snel, anderen maken er echt een studie van. Ooit vroeg een vrouw aan mij of ze even mocht “proef liggen”. Niet in een gat hoor, gewoon op het gras. Ze wilde even zien wat haar overleden man zou zien, als het ware. Zo vertelt elk graf een verhaal. Mensen zoeken onderscheidende, individuele rituelen en vormen. De oude standaard zie je niet veel meer, het is allemaal maatwerk geworden. Daar halen we ook veel voldoening uit.”