Duurzaam beheer

Onze begraafparken vormen een groene oase in hun omgeving. Plaatsen voor herdenking, voor bezinning, voor historie, voor rust. Het groen speelt hierbij een belangrijke rol. En het onderhoud van dit groen willen wij steeds duurzamer doen.

Een duurzaam groenonderhoud heeft een aantal gevolgen.

Meest belangrijk is dat we de grond minder belasten en de natuur meer en meer de gelegenheid krijgt om zich te herstellen. Bij het aanleggen van groen wegen wij mee het verrijken van de biodiversiteit. Het is de bedoeling dat het begraafpark aantrekkelijker wordt voor insecten en vogels. We planten daarom fruitbomen, struiken met besjes enz. Het gaat daarbij om soorten die hier van nature thuis horen.

We gebruiken zo weinig mogelijk onkruidbestrijdingsmiddelen. Bij dit laatste worden we geholpen door de wetgeving, het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen wordt in ons land in fasen verboden.

Een en ander heeft ook tot gevolg dat het groen enthousiaster groeit.

Om het verzorgde uiterlijk te handhaven zou dat beteken dat wij, bij handhaving van de huidige werkwijzen, veel meer uren in zouden moeten zetten. Dat zou echter een forse verhoging van het graf- en onderhoudsrecht betekenen. Om dit te voorkomen gaan we anders werken.

Dat houdt onder andere het volgende in.

  • Bij de aanleg en vervanging van groen kijken we meer naar het niveau van onderhoud. We planten dusdanig aan dat we er later minder onderhoud aan hoeven te plegen. In dat kader zijn we aan het experimenteren met diverse vormen van bodembedekking. Als de bodem volledig bedekt is, groeit er nauwelijks onkruid en hoeven we minder onderhoud te plegen. Op de grote open stukken laten we gras groeien. Dat oogt vriendelijk. Het kost meer tijd door het maaien maar we hoeven veel minder te schoffelen.
  • Het onderhoud gaan we meer mechanisch doen en minder met de hand. Binnenkort beschikken we over een veegmachine waarmee wij paden en verhardingen sneller kunnen vegen.

Het is voor ons zoeken en ervaring opdoen. De ene oplossing zal beter werken dan de ander. Het vraagt tijd om de overgang te maken.

Het is daardoor mogelijk dat het begraafpark er op onderdelen anders uit gaat zien en er in de tussentijd hier en daar minder verzorgd uit ziet.

 

Wij vragen uw begrip hiervoor.

En stoort u zich te zeer aan de staat van onderhoud, dan verzoek ik u dit ons te laten weten via info@zuylen.nl

Vragen en advies verdienen

persoonlijke aandacht

Een goede uitvaartverzorger luistert goed naar jouw wensen en bespreekt ook de eventuele wensen die de overledene had. Deze wensen goed vertalen naar adequate acties, dáár draait het om.

Vragen of advies nodig? Bel vrijblijvend naar