Duurzame uitvaart

Duurzame Uitvaart

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. In het geval van een uitvaart staan we daar niet makkelijk bij stil. Er zijn immers belangrijke zaken met een grote emotionele lading te regelen. Wellicht wil je toch aan dit aspect aandacht besteden. Dat kan leiden tot een compleet duurzame of groene uitvaart of tot het kiezen van een of meer onderdelen van de uitvaart die op duurzame wijze worden verzorgd. Je kunt hierbij denken aan een uitvaartkist van Nederlands hout, het gebruiken van bloemen uit eigen tuin en vooral aan vervoer. Door de uitvaart zo veel mogelijk op één plaats te houden, verminder je in belangrijke mate het aantal verkeersbewegingen van jouw gasten.

Duurzaamheid op de begraafplaats

Begraafpark Zuylen beschikt over drie aula’s waar afscheidsbijeenkomsten kunnen worden gehouden. Na de bijeenkomst kun je te voet naar het graf gaan voor de begrafenis en na afloop terug naar een koffiekamer voor het samenzijn met jouw gasten. Onder het hoofdstuk Uitvaartverzorging vind je de nodige informatie over de mogelijkheden om een uitvaart duurzaam te (laten) verzorgen. Daar vind je ook informatie over de stichting GreenLeave, waarbij onze organisatie is aangesloten. Op onze begraafplaatsen leveren wij een bijdrage aan duurzaamheid op diverse manieren. Zo hechten wij aan een duurzaam groenbeheer van onze begraafplaatsen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is sterk teruggedrongen. Wij planten groen aan dat hier van nature thuishoort en dat een bijdrage levert aan het in stand houden en versterken van de fauna. Zie hiervoor ook het kopje Duurzaamheid op de begraafplaats.

Circle Stone: een duurzame steen

Bij een begrafenis kiezen de meeste mensen voor een natuurstenen grafmonument. Dit bestaat in de meeste gevallen uit graniet, dat uit Azië gewonnen wordt.
Deze monumenten hebben een indrukwekkend lange geschiedenis. Honderden miljoenen jaren geleden zijn zij door de natuur gevormd. Maar wist je dat deze stenen na verwijdering van het graf worden vernietigd tot puin? En dat, terwijl deze stenen keer op keer een nieuw leven zouden kunnen krijgen en zo nog vele jaren mee zouden kunnen gaan.

Circle Stone: een steen die een nieuw leven krijgt

Wil je een duurzame natuursteen, dan kun je kiezen voor een Circle Stone: een steen die een nieuw leven krijgt. De steenhouwer kan granieten grafstenen weer schoonmaken en prachtig polijsten, zodat deze er uit zien als nieuw. Op die manier kunnen we voorkomen dat de stenen worden vergruisd en bijvoorbeeld onder het wegdek verdwijnen. Ze blijven zo hun hoogwaardige functie behouden. Er hoeft bovendien geen nieuwe natuursteen in Azië gewonnen en getransporteerd te worden. Je draagt dus een flink steentje bij aan het milieu, en krijgt zo een prachtige steen met geschiedenis. Kijk op www.circlestone.nl voor meer informatie, en voor een deelnemende steenhouwer bij jou in de buurt.

Maak kennis met de

begraafplaatsen in en om Breda

Zuylen beheert 11 begraafplaatsen in en om Breda. Elke begraafplaats heeft een eigen karakter en biedt verschillende mogelijkheden tot begraven.

Ontdek de 11 begraafplaatsen die Zuylen beheert. Elk met een eigen geschiedenis, natuur en cultuurhistorie.