Natuurbegraven
Door Zuylen | 31 augustus, 2022,
Wellicht heb je er al weleens van gehoord: natuurbegraven. Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier van begraven. Een natuurbegraafplaats is in de allereerste plaats een natuurgebied waar men kan genieten van de natuur. Het natuurgebied is tevens speciaal bestemd om mensen te begraven.
Steeds meer mensen wensen een laatste rustplaats in de natuur, op een plek die waardevol is voor hen. Een natuurgraf is een eeuwige rustplek die verbondenheid met de natuur puurder dan ooit maakt. Dit maakt natuurbegraven dan ook een mooie manier om leven en dood samen te laten gaan.
Duurzaam begraven in de natuur
Naast eeuwigheid en verbondenheid is natuurbegraven een duurzame manier van begraven. Bij natuurbegraven staat duurzaam bos- en natuurbeheer namelijk hoog in het vaandel. Ook is de natuur op een natuurbegraafplaats beschermd. Op natuurbegraafplaatsen hebben positieve ontwikkelingen plaatsgevonden. Op alle natuurbegraafplaatsen heeft de natuur zich namelijk ontwikkeld in de laatste jaren. Denk hierbij aan een toename van vlinders, vogels en kruiden.
Natuurbegraafplaatsen worden alleen daar waar verbetering van de natuurlijk mogelijk is, ontwikkeld. Natuurgebieden die veranderen in natuurbegraafplaatsen krijgen tijdelijk een dubbele functie: ze zijn zowel een natuurgebied als een natuurbegraafplaats. Omdat er in de toekomst geen wegen of gebouwen aangelegd kunnen worden op een natuurbegraafplaats, blijven deze gebieden voor altijd natuur.
Een persoonlijke plek
Op een natuurbegraafplaats mag de ligplaats vrij gekozen worden. Natuurgebieden variëren van bossen tot grasvelden en liggen soms aan een meer. De uiteindelijke plek kan op voorhand worden uitgezocht. De uitgekozen plek blijft eeuwig bestaan. Dit maakt de kosten van een natuurbegraafplaats lager dan de kosten van een traditionele begraafplaats, omdat er geen sprake is van verlengingskosten.
Grafstenen en niet-natuurlijke grafdecoraties zijn niet toegestaan op een natuurbegraafplaats. Ondanks dit feit zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om het graf van een naaste persoonlijk te maken. Denk hierbij aan zwerfklei of boomschijven met inscriptie. Met behulp van GPS-coördinaten wordt de precieze ligplaats van natuurgraven vastgelegd. Deze kunnen via de app van Natuurbegraven Nederland worden ingevoerd, mits daar toestemming voor is gegeven. Zo kunnen nabestaanden het graf zelfs terugvinden wanneer het helemaal is teruggegeven aan de natuur.
Hoe werkt een natuurbegrafenis?
Een natuurbegrafenis lijkt over het algemeen veel op een begrafenis op een reguliere begraafplaats. Een uitvaart op een natuurbegraafplaats kan vormkrijgen zoals je dat zelf wenst. Er gelden wel enkele speciale voorwaarden op een natuurbegraafplaats. Zo is het de bedoeling dat de overledene en graven opgaan in de natuur. De mand, lijkwade, kist of urn waarin het lichaam wordt begraven moet dan ook gemaakt zijn van natuurlijke, afbreekbare materialen. Dit geldt ook voor het gedenkteken.
Begraafplaatsen bij Zuylen
Ondanks het feit dat we bij Zuylen nog niet over natuurbegraafplaatsen beschikken, worden onze begraafplaatsen in toenemende mate groene oases in de verstedelijkende omgeving. Door het duurzame beheer worden onze begraafplaatsen steeds natuurlijker. Dit geeft extra rust, weerspiegelt de seizoenen en zorgt voor tijdloosheid. De groene begraafplaatsen bij Zuylen zijn duurzame rustplaatsen in een mooie natuur die je de mogelijkheid bieden om persoonlijke gedenktekens te plaatsen, afbreekbaar of onafbreekbaar.
Bij Zuylen helpen we je graag met het regelen van een gepast afscheid. We nemen alle tijd voor jouw verhaal en bieden de nodige inspiratie en ondersteuning om een mooi afscheid te organiseren, of het nu gaat om een uitvaart in de natuur of een ander soort uitvaart.
Mocht je meer willen weten over natuurbegraven, neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons bereiken via info@zuylen.nl of door te bellen naar 076 – 521 68 77