Van traditioneel rouwvervoer gaat mijn hart sneller kloppen…

Door Pierre Sprangers | 30 maart, 2020,

Een afscheid met een ziel houdt herinneringen levend

Elke uitvaart is bijzonder, dat is per slot van rekening ieder mens ook. Bij Zuylen Uitvaartverzorging, verzorg ik al ruim 28 jaar uitvaarten en elk afscheid blijft voor mij even belangrijk. Wanneer het om een uitvaart met traditioneel vervoer gaat, gaat mijn hart wat sneller kloppen omdat ik van jongs af aan dol ben op paarden. Vragen families voor het vervoer om een rouwkoets of platte wagen, dan zoek ik altijd samenwerking met de 86 jaar oude stalhouderij Joosen uit Breda.

Stalhouderij Joosen

Jan Joosen senior begon in 1943 een stalhouderij, die drie van zijn vier zonen in 1957 overnamen. Henk, Rien en Jan zijn sinds die tijd een fenomeen. De ‘Gebroeders Joosen’ zijn bekend tot ver buiten Breda. Inmiddels is het bedrijf overgenomen door de zoon van Rien, Hans Joosen. De familie Joosen ken ik heel goed door de fijne samenwerking, inmiddels ruim 38 jaar. Ook voor de gebroeders Joosen heb ik de uitvaarten mogen verzorgen. In 2013 overleed Rien Joosen, er werd gekozen voor de zwarte rouwkoets met vierspan zwarte paarden.
Zoals gebruikelijk was zoon Hans de koetsier en werd begeleid door zijn kleinzonen die voor de koets liepen. De stoet vertrok vanaf de stalhouderij (toen nog aan de Menno van Coehoornstraat) naar de St. Janstraat en vervolgens naar Begraafpark Zuylen. Een prachtige route.

Indrukwekkend, zo’n rouwkoets

In februari 2018 zocht de familie Joosen opnieuw contact met mij, dit keer voor de uitvaart van Jan Joosen. Het was de wens van Jan dat voor zijn uitvaart de witte rouwkoets gebruikt zou worden met vierspan schimmels. Vanaf ons uitvaartcentrum vertrok de stoet naar de St. Antoniuskathedraal en vervolgens naar Begraafpark Zuylen.

Een uitvaart met rouwkoets ervaar ik steeds weer als indrukwekkend. Zo mooi om die paarden, de koets en begeleiders in die traditionele sfeer te zien. Ik voel me vereerd dat ik de uitvaarten van deze twee bijzondere koetsiers heb mogen verzorgen en zie ze als een prachtig voorbeeld voor uniek vervoer bij een uitvaart.

Doordat de stalhouderij van Hans Joosen zich dicht bij ons uitvaartcentrum bevindt, is het ook nog eens goed voor het milieu om in plaats van een rouwauto de koets te gebruiken voor het vervoer, dit draagt bij aan een duurzame uitvaart.

Bekijk hier het filmpje.

Heeft u vragen na het lezen van deze blog? Neem gerust contact met mij op (p.sprangers@zuylen.nl).

 

Pierre Sprangers
Uitvaartverzorger
[/vc_row]