Asbestemming oud

Kies je voor een langdurige herinnering in een urnenmuur, een mooi sieraad of denk je aan verstrooiing? Asbestemming is de verzamelnaam voor alle keuzes die er zijn om as een plek te geven.

Na een crematie is het wettelijk verplicht dat Zuylen de as een maand bewaart. Twee weken na de crematie nemen we contact op met je. Je ontvangt dan informatie per post over de mogelijkheden welke bestemming je aan de as kunt geven. Je kunt dit invullen op het asbestemmingsformulier. Na het terugsturen van dit formulier kun je een afspraak maken voor het ophalen van de as.

Mogelijkheden voor bestemming van de as

Misschien heeft jouw dierbare zelf aangegeven wat er met de as gebeurt na de crematie of wellicht heeft hij of zij de keuze aan u overgelaten. Het is goed om te weten dat er in ieder geval meerdere mogelijkheden zijn qua asbestemming. Je kunt ervoor kiezen de as van een overledene na een crematie te bewaren of uit te strooien.

In onze Brochure Antwoord op vragen over Asbestemming  staan de verschillende mogelijkheden m.b.t. asbestemming uitgebreid beschreven.

As van een overledene bewaren na crematie

De as van een overledene bewaren is voor veel nabestaanden een fijne gedachte. Op deze manier heb je namelijk altijd een mooie plek om jouw dierbare te gedenken. Voor het bewaren van as zijn er drie opties mogelijk:

  • Begraven of plaatsen van een urn
  • De as mee naar huis nemen
  • Een sieraad of sierurn voor thuis

Begraven of plaatsen van een urn

Begraafpark Zuylen biedt mooie plekken om de as bij te zetten of (bovengronds) te begraven. Op deze manier heb je altijd een mooie plek om jouw dierbare te gedenken. Kies je voor een langdurige herinnering in een columbarium, een mooi sieraad wat je bij je draagt het plaatsen van de as in een bovengronds grafmonument? Omdat je maar één keer definitief afscheid neemt, helpen wij graag met het maken van de juiste keuze.

Zuylen is aangesloten bij GreenLeave, een stichting die duurzame uitvaarten bevordert. Daarom bieden wij de as standaard aan in een 100% biologisch afbreekbare urn (afbeelding onder). Een andere urn is tegen meerprijs ook mogelijk.

De urnenloofgang

Asbestemming 2022

Urnamenten: keramieken kunstwerken met plaats voor twee of drie asbussen

Bovengronds begraven van de urn

van Gogh-tuin met zonnebloem urnen

Van Gogh-tuin: Een ode aan Vincent

Het columbarium

Verstrooien van de as

Verstrooien van de as is een definitieve keuze. Er blijft hierna niets tastbaars over. Kies je er bewust voor om as te verstrooien, dan kan dat op verschillende manieren en op diverse locaties. Zuylen heeft speciale strooivelden waarop dit kan. Ook is het mogelijk om as in een bestaand graf te verstrooien. Buiten Zuylen om, is het ook mogelijk om as in een openbare ruimte of op zee te laten verstrooien. Wel gelden hier per gemeente verschillende regels voor. Mogelijkheden en informatie over het verstrooien van as is bij de medewerkers van ons crematorium verkrijgbaar.

Wanneer je zelf de as wil gaan uitstrooien op een voor jou bijzondere plek, is het handig te kiezen voor een strooikoker.

De as mee naar huis nemen

Bij Zuylen nemen we graag de tijd om de as aan jou te overhandigen. Dit doen we in een speciaal daarvoor ingerichte kamer in ons informatiecentrum.

Aan het einde van de afspraak geven we de urn in een tasje mee. Heb je thuis nog vragen daarna, dan kun je natuurlijk altijd even bellen naar ons informatiecentrum via 076-521 94 53.

Een sieraad of sierurn voor thuis

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de as thuis te bewaren. Naast prachtige sierurnen hebben we ook een grote collectie sieraden waarin we een kleine hoeveelheid as kunnen doen. Een voorbeeld hiervan is het as bewaren in een kokertje wat je aan een ketting of armbandje kunt hangen.

In de Brochure Antwoord op vragen over Asbestemming vind je heel veel voorbeelden. De prijslijst is op te vragen bij ons informatiecentrum. Ook kun je hen bellen voor een afspraak om de volledige collectie in het echt te bekijken: 076 521 94 53.

Voorbeeld van een sierurn

Voorbeeld van een sieraad

Zuylen helpt je bij het kiezen van de juiste asbestemming

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om een keuze voor asbestemming te maken. Daarom willen je hier natuurlijk altijd bij ondersteunen door je bijvoorbeeld te voorzien van extra informatie. Je kunt ons telefonisch bereiken via 076 521 94 53 of per mail naar info@zuylen.nl.

Bekijk en beleef

de sfeer van Zuylen

Elke gewenste sfeer voor een afscheidsdienst en condoleance is mogelijk. Kies je voor intiem, hou je van modern, of wil je juist een persoonlijke twist geven aan een afscheid?