Sprekers

Woorden bieden troost en kracht tijdens een uitvaartdienst. Natuurlijk kun je zelf iets op papier zetten of kan bijvoorbeeld een tante of oom iets moois zeggen. Maar ook kun je er voor kiezen om jouw uitvaartleider te laten spreken. Zij zijn vaak goed onderlegd om gevoelens in woorden om te zetten en om voor grote groepen te spreken.

Eigen stem

Je eigen woorden komen recht uit je hart. Een overlijden komt vaak onverwachts en brengt veel emoties met zich mee. Deze emoties kunnen een inspiratie zijn om iets op papier te zetten en misschien ook wel voor te dragen tijdens de uitvaart dienst. Ook zijn er vele mooie gedichten geschreven over verlies en kun je hier misschien iets gepast vinden om op de dag van de uitvaart voor te lezen.

Voorbeelden van website met rouwgedichten:

https://www.gedachten-gedichten.nl/rouwgedichten.htm

http://www.rouwgedichten.nl/index.php?do=rouwgedichten

rouwgedichtje.nl

Uitvaartleider

Jouw uitvaartleider kan naast het draaiboek ook zorgen voor woord en tekst tijdens een uitvaartdienst. Je kunt met hem of haar jouw gevoelens en wensen uitgebreid bespreken en samen werken aan een mooie afscheidsdienst, eventueel met jouw eigen teksten. De uitvaartleider kan deze dan voordragen en de dienst verder ook in goede banen leiden. Vraag jouw uitvaartleider naar hulp en advies.

Woorddienstbegeleider

Ook is er de mogelijkheid een externe woorddientbegeleider te vragen voor het begeleiden van de dienst. Dit is een persoon buiten de uitvaartleider die zich specifiek bezig houd met de dienst en bijvoorbeeld het levensverhaal mooi kan verwoorden tijdens een dienst.

Video

Wat ook mogelijk is om een video te tonen tijdens de dienst. Zo kunnen gasten die niet aanwezig kunnen zijn bijvoorbeeld iets zeggen. Maar ook gebeurd het met regelmaat dat de overledene zelf een videoboodschap opneemt om tijdens zijn/haar uitvaart te tonen.

 

Vele mogelijkheden dus om het woord te betrekken bij een afscheidsdienst. Bespreek het met jouw uitvaartleider en maak samen een gepaste keuze.