GreenLeave

Een duurzame uitvaart met GreenLeave

Duurzaam leven is voor steeds meer mensen vanzelfsprekend. Een keuze voor het milieu levert immers een bijdrage aan een goede samenleving voor iedereen. Nu en in de toekomst. Stichting GreenLeave en jouw uitvaartverzorger maken het mogelijk om een uitvaart duurzaam in te vullen.

Welke duurzame keuzes kun je maken?

Er zijn inmiddels volop mogelijkheden die minder belastend zijn voor het milieu en die juist iets toevoegen aan de uitvaart. GreenLeave biedt producten en diensten aan op basis van natuurlijke materialen en duurzaamheid. Met enkele eenvoudige keuzes maak je de uitvaart een stuk milieuvriendelijker en niet noodzakelijk duurder. Laat je inspireren op de website van GreenLeave. Samen geven we vorm aan een duurzame toekomst.

'De Makers' van een duurzame uitvaart

Vanaf september 2017 kun je een unieke online videoserie volgen, gemaakt in opdracht van GreenLeave. In de video's laten de makers van duurzame producten en diensten hun ambacht zien. Op deze manier willen we mensen inspireren en informeren over de verschillende duurzame mogelijkheden. De trailer van deze videoserie kun je hieronder bekijken.

De Makers aflevering 1

Houtkunstenaar maakt duurzame handgemaakte urnen

Houtkunstenaar Martin van der Wilt maakt duurzame handgemaakte urnen van hout uit Harmelen en omgeving. Het bijzondere is dat Van der Wilt alleen die delen van de bomen gebruikt die eigenlijk nergens anders goed voor zijn. Het gaat om de delen waar veel noesten bij elkaar zitten. In de eerste aflevering van het nieuwe online-programma ‘De Makers’ laat Martin zien hoe hij urnen maakt die allemaal een unieke uitstraling hebben omdat elke boom zijn eigen structuur heeft.
Bekijk de aflevering.

De Makers aflevering 2

Ambachtelijke uitvaartkisten van natuurlijke materialen

Bas Oosterom en Alex Zeller uit Ouderkerk aan den IJssel werken al jaren samen als hoveniers. Werken met hout en groen is dé passie van de twee. Sinds kort produceren ze een unieke lijn ecologische uitvaartkisten met een natuurlijke uitstraling. In het programma ‘De Makers’ is te zien hoe deze duurzame kisten worden gemaakt van massief hout en andere natuurlijke materialen. Zo bestaat de mogelijkheid deze met mos af te werken.
Bekijk de aflevering.

De Makers aflevering 3

Zachte lijkwaden en urnen van wol uit Nederland

In een oude kas langs een weiland in Boskoop maakt Saskia Beentjes duurzame, zachte handgemaakte lijkwaden en urnen van vilt. In de serie ‘De Makers’ van Stichting GreenLeave laat Saskia zien hoe ze haar waden maakt; van ongewassen wol uit Nederland tot een zacht en warm omhulsel voor een overledene.
Bekijk de aflevering.

De Makers aflevering 4

Grafmanden van wilgentenen 

Mandenmakerij de Mythe vlecht grafmanden op ambachtelijke wijze. Deze maken zij van wilgentenen, die zij gedeeltelijk zelf telen.
Bekijk de aflevering.

De Makers aflevering 5

Duurzame rouwboeketten

Hoe maak je duurzame rouwboeketten met bloemen uit eigen omgeving?
Bekijk de aflevering.

De Makers aflevering 6

CO2 neutraal geproduceerde uitvaartkisten

In deze aflevering zien we hoe uitvaartkisten 100% neutraal geproduceerd kunnen worden.
Bekijk de aflevering.

De Makers aflevering 7

Een tweede leven voor grafstenen

Hoe kun je grafstenen een tweede leven geven? Deze Nijmeegse steenhouwer laat het zien.
Bekijk de aflevering.

De Makers aflevering 8

Uitvaartkisten van lokaal hout 

In deze aflevering zien we hoe een uitvaartproducent uit Apeldoorn uitvaartkisten maakt van lokaal hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Zuylen Uitvaartverzorging heeft eenzelfde initiatief met hout uit het Liesbos en het Mastbos. Lees meer over De Bredase kist.
Bekijk de aflevering.

De Makers aflevering 9

Duurzame hennep lijkwaden van Wikkelgoed

In aflevering 9 zien we hoe een lijkwadenproducent uit Amsterdam duurzame waden van hennep laat maken bij het werk-leerbedrijf Pantar in Amsterdam-Noord. Hieronder en de bijlagen vind je het persbericht.
Bekijk de aflevering.