Uitvaartetiquette

Moet je persoonlijk zijn uitgenodigd om een uitvaart te bezoeken? Wat draag je als je een chique dienst verwacht, maar zelf altijd een spijkerbroek draagt? En wat kun je doen als een moeder uit de klas van je zoontje overlijdt? Voor een antwoord op zulke vragen, heeft Zuylen Uitvaartverzorging de Uitvaartetiquette opgesteld. Vaak voelt het complex als je niet goed weet wat er van je verwacht wordt na een overlijden. Ook zijn de regels rondom een uitvaartdienst soms niet helemaal helder. Sterker nog, gelden er eigenlijk wel regels?

 

Uitvaartetiquette – de tips op een rijtje

Na een overlijden voelt het soms ongemakkelijk om de juiste stappen te zetten. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn de regels omtrent de uitvaartdienst? Sterker nog, zijn er eigenlijk wel regels? Iedereen herkent die twijfel op een toch al emotioneel moment. Daarom hebben we wat tips op een rijtje gezet. Praktische punten die houvast kunnen bieden bij het afscheid van een geliefde.

Respecteer altijd de wensen van de directe nabestaanden van de overledene. Zo voel je vaak wel aan of je aanwezigheid gewenst is bij de uitvaartdienst.

Realiseer je dat ‘er zijn voor iemand’ al heel fijn is. Een kaartje of app’je naar de nabestaande(n) is vrijwel altijd goed. Zet zelf niets op social media over het overlijden.

Probeer goed aan te voelen wat nodig is en vraag er eventueel naar. Praktisch ontlast worden, is prettig in een emotioneel zware tijd. Bied hulp aan om een keer te koken, boodschappen te doen of de hond uit te laten.

Hoewel een joggingbroek of slippers wat minder gepast zijn, is het tegenwoordig zo gek niet meer om in een spijkerbroek naar een uitvaart te gaan. Het is veel belangrijker dat je er bent, in welke verpakking ook.

Wat je moet vermijden, is onderlinge discussie tijdens een dienst of condoleance. Draai je dus even subtiel om als je een bepaalde persoon niet wilt zien.

Neem liever geen hele kleine kinderen mee en sta op voor ouderen.

Natuurlijk zet je je telefoon op stil (of liever helemaal uit) en maak geen foto’s van de dienst.

Als er duidelijk wordt aangegeven om de familie niet direct te condoleren na de dienst, doe dit dan ook niet.

Blijf niet hangen na de condoleance en hou het rustig met alcohol.

Toon ook je medeleven na de uitvaart. Dan pas begint het echte rouwen. Vergeet de extra moeilijke dagen niet zoals een verjaardag of een feestdag.

Heb jij ‘uitvaarttips’ voor anderen?

Heb jij andere ‘etiquette’ die volgens jou in dit lijstje thuishoren? Mail ze naar communicatie@zuylen.nl. Zo helpen we elkaar en, nog belangrijker, álle nabestaanden waarvoor we graag iets willen betekenen.

 

Vragen en advies verdienen

persoonlijke aandacht

Een goede uitvaartverzorger luistert goed naar jouw wensen en bespreekt ook de eventuele wensen die de overledene had. Deze wensen goed vertalen naar adequate acties, dáár draait het om.

Vragen of advies nodig? Bel vrijblijvend naar