Aanwezig op je eigen begrafenis. Media-aandacht voor Zuylen.

In het kader van het Weekend van de Begraafplaats kun je bij Zuylen op zondag 26 mei voor één keer je eigen begrafenis bijwonen. Dit initiatief geeft je de kans om vóór je dood na te denken over je eigen afscheid en de invulling die je daaraan wilt geven met je nabestaanden. Natuurlijk roept dit vragen op. Hoe ziet zo’n uitvaart eruit, waar ben je zelf als zogenaamd overledene en wie helpt je om de uitvaart zorgvuldig te organiseren?

Waarom doen we dit?

Met deze bijzondere actie willen we het bijzondere Begraafpark Zuylen laten zien en het afscheid nemen wat laagdrempeliger maken. De persoon die we uitkiezen doorloopt het hele proces van wat er komt kijken bij een begrafenis. Van het kiezen van een plekje op het begraafpark tot het uitnodigen van de gasten. Tijdens de uitvaartdienst kijkt ‘de levende overledene’ mee vanuit de regiekamer wat er aan muziek en beelden voor hem of haar voorbij komt. Zie het als een soort generale repetitie.

Na afloop van de dienst loopt ‘de overledene’ zelf mee in de stoet naar het begraafpark en ziet zijn of haar eigen kist in de grond zakken. Natuurlijk organiseren we ook een condoleance voor alle nabestaanden. Wordt het cake? Of serveren we bitterballen? Een van onze uitvaartverzorgers bespreekt de uitvaart zorgvuldig voor. Alles wordt tot in de puntjes geregeld, net als bij een echte uitvaart. Op zondag 26 mei begeleiden we de persoon in kwestie zo goed mogelijk, en diens gasten natuurlijk ook.

Voor wie is het?

Tot en met 30 april kon iedereen (vanaf 18 jaar zich) aanmelden. Op basis van een motivatie met serieuze toelichting, kiezen we iemand uit die zijn of haar eigen begrafenis mee wilt maken.

Media-aandacht

Diverse media stelden ons terecht vragen en wierpen hun licht op dit initiatief van Zuylen. Benieuwd? Bekijk en beluister de verschillende fragmenten eens.

Radio & TV

 Online & Offline

Heeft u nog vragen over ‘je eigen begrafenis bijwonen?’. Mail gerust naar communicatie@zuylen.nl