Kunst op het begraafpark

Wanneer je wandelt over ons park kom je niet enkel graven of gedenkmonumenten tegen. Ook herbergt ons groene park tal van kunstwerken die door de jaren heen, verspreid over het terrein, allen een unieke plek hebben gekregen.

Aan de paden en lanen van ons park vind je heden ten dage een 20-tal werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het zijn vooral ruimtelijke werken die steeds in verbinding staan met de omgeving waar ze zich in bevinden.

Buiten maar ook binnen

Niet alleen buiten maar ook binnen in onze gebouwen vind je vele kunstwerken. Hier hangen de werken vooral aan de muren. Maar ook hier zijn enkele ruimtelijke werken te vinden. Steeds geplaatst met gevoel voor sfeer en ruimte.

Beleving

Bij de selectie van de kunstwerken door de jaren heen heeft de beleving van een uitvaart en/of de periode daarna steeds centraal gestaan. Je wilt dat het helpt, dat het steun en perspectief biedt. Door mooie, verwonderende kunstuitingen te zien ervaar je meer betekenis, meer verdieping en herkenning. Dit geld ook voor bezoekers van ons park die niet meteen een concreet verlies te verwerken hebben. Er zijn zovele redenen waarvoor kunst immers een heilzame beleving kan bieden.

Adore

Sinds de lente van 2024 hebben we de eer een buitengewoon kunstwerk aan ons park toe te voegen. Adore is een prachtig lichtkunstwerk, omringd door de weelderige buitenomgeving van ons park, gelegen midden in het hart van de natuur. Kunstenaarsduo Merel van de Linden en Marnix van de Vijver hebben met dit unieke kunstwerk het verhaal tot leven gebracht van bomen die onder de grond via hun wortels met elkaar communiceren.

Meer weten over dit werk? Bezoek hier de website.

Nieuwe presentatie

Sinds kort presenteren we onze collectie op een frisse, nieuwe manier. Dit wil zeggen dat we onze collectie opnieuw in kaart hebben gebracht en waar nodig gerestaureerd. Ook hebben verschillende werken een nieuwe plek gekregen. We kozen er nu ook voor om de werken te voorzien van een tekstbordje met informatie over de kunstenaar en het werk.

In onze gebouwen zijn de werken enkel te bezichtigen voor de bezoekers van een uitvaart. Maar al de werken op het park zijn steeds, wanneer het park geopend is, vrij te bezoeken.

Ga dus gerust eens op pad en ontdek de verscheidenheid aan kunstwerken verspreid over ons park. En wandel zo jouw eigen persoonlijke kunstroute over Park Zuylen.

Werken op ons park van o.a. Dieneke Beereboom, Hans Nijmeijer, Joep Struyk, Ton Kalle, Marius Boender, Marianne van Heeswijk, Martin van Opdorp, Ludovicus van Eijnatte, Eveline Aertsen, Rogier Ruijs, Riki Mijling, Henk Haest, Piet Joosen, Mineke Kurpershoek, Merel van der Linden, Marnix van de Vijver en Ietje van de Griendt.

Werken in de gebouwen van o.a. Elli Slegten, Jalal Alwan, Alain Petre, Stephan Keppel, Loes van de Ven, Frans Ermens, Jef Snauweart, Eveline Aertsen, Willem Nagtzaam, Ton Schulte, Jaap Mulder, Lennart Lahuis, Sanne Luijben, Louis Niënhuis en Erik Oldenhof.