Hoe bereid je je voor op een online uitvaart?

Het vormgeven van een uitvaart is extra pittig in tijden van corona. Je moet heel gerichte keuzes maken omtrent de gastenlijst. Wie nodig je uit om de uitvaart fysiek bij te wonen? Wie stuur je de inlogcode om er online bij te zijn? En word je uitgenodigd voor zo’n livestream, hoe bereid je je daarop voor? We delen graag tips op basis van onze ervaringen.

Je uitvaartverzorger kan je vertellen hoeveel mensen je fysiek mag uitnodigen. Dat is afhankelijk van de actuele coronamaatregelen. Voel je niet bezwaard als je iemand niet kunt vragen; gasten hebben hiervoor zeker begrip. Maak eerst een gastenlijst met directe familieleden en goede vrienden en kijk daarna of er nog ruimte over is.

Elke uitvaart kan in principe online worden gevolgd via een zogenaamde ‘livestream’. De uitvaartverzorger beschikt over een inlogcode, die je kan delen met iedereen die je wilt uitnodigen. Het aantal kijkers is onbeperkt. Als je de code op de rouwkaart zet, weet je precies hoeveel online gasten je kunt verwachten. Deel je de code via social media, besef dan goed dat de hele wereld kan meekijken.

Stem met je uitvaartverzorger af wanneer de livestream start en stopt. Misschien vind je het niet fijn als gasten meekijken bij het allerlaatste afscheid aan het einde van de dienst.

Ben je uitgenodigd om een uitvaart online bij te wonen? Zo kun je je voorbereiden:

• Test ruim voor aanvang van de dienst je internetverbinding en geluid.
• Zoek al wat eerder een rustige plek op en laat je gedachten gaan over de overledene.
• Zie je op tegen de dienst? Zorg dat je samen met iemand naar de dienst kijkt. Je bent dan niet alleen met je emoties.
• Tijdens de dienst kun je het idee hebben dat je er écht bij bent, doordat de camera achter en voor in de zaal filmt.
• Laat na afloop de uitvaartdienst even bezinken.
• Hef wellicht het glas op het leven van de overledene.
• Bedenk wat je aan de nabestaanden wilt schrijven. Vaak is er de mogelijkheid om online te condoleren.

Schikt het niet op het moment zelf om de livestream bij te wonen? In veel gevallen kun je de dienst tot 30 dagen terugkijken.
Heb je nog vragen over het regelen of bijwonen van een (online) uitvaart? Neem contact op.

communicatie-zuylen