Composteren en milieuvriendelijk begraven

Door Zuylen | 27 juni, 2023,

In een tijd waarin duurzaamheid een grotere rol speelt in ons dagelijks leven, kijken we ook naar duurzame opties voor het omgaan met het lichaam na de dood. Één van de mogelijkheden van milieuvriendelijk begraven is composteren. Deze alternatieve benaderingen bieden niet alleen ecologische voordelen, maar bevorderen ook een diepere verbinding met de natuur en de kringloop van het leven. In dit artikel lees je meer over het composteren van het lichaam.

Composteren van het lichaam: een innovatieve benadering

Traditionele methoden zoals begraven en cremeren hebben aanzienlijke milieueffecten. Het composteren van het lichaam, ook wel bekend als ‘natuurlijke organische reductie’, is een opkomende duurzame benadering die steeds meer aandacht krijgt. Deze methode maakt gebruik van microbiële activiteit om het lichaam af te breken en om te zetten in organisch materiaal, vergelijkbaar met het composteren van voedselresten.

Voordelen van het composteren van het lichaam

Het composteren van het lichaam biedt verschillende voordelen voor zowel het milieu als voor nabestaanden. Ten eerste is het een natuurlijke en hernieuwbare manier om het lichaam terug te geven aan de aarde. In plaats van de schadelijke uitstoot van crematie of de ruimte-intensieve praktijk van traditioneel begraven, draagt compostering bij aan bodemgezondheid en herstel van ecosystemen.

Bovendien kan het proces van het composteren van het lichaam troost bieden aan nabestaanden. Het zien van hun dierbare die transformeert in vruchtbare compost kan een gevoel van verbondenheid met de natuur en de cyclus van het leven bevorderen. Het biedt een manier om afscheid te nemen op een manier die in harmonie is met de natuurlijke wereld.

composteren lichaam

Alternatieve opties

Naast het composteren van het lichaam zijn er andere milieuvriendelijke begravingsopties beschikbaar. Een populaire keuze is natuurbegraven, waarbij het lichaam wordt begraven in een natuurlijk gebied zonder de gebruikelijke grafstenen en betonnen grafkelders. Dit behoudt de natuurlijke schoonheid van het landschap en bevordert biodiversiteit.

Een andere mogelijkheid is resomeren, ook wel aquameren genoemd. Bij dit proces wordt het lichaam afgebroken door middel van water, warmte en een alkalische oplossing. Het resultaat is vloeibare compost en gefilterd water, dat veilig kan worden teruggegeven aan het milieu.

Duurzaamheid bij Zuylen

Bij Zuylen hechten we waarde aan onze mooie natuur. Daarom hebben we een plek gecreëerd waar we nog meer dan we al deden gaan inzetten op deze natuurlijke diversiteit in combinatie met de gekende service. Dit geeft ons de mogelijkheid om een originele en nieuwe vorm toe te voegen aan begraven: Natuurlijk begraven. Een vorm waarbij we twee kwaliteiten van ons park mooi kunnen samenbrengen: diversiteit en service.

Meer weten over de mogelijkheden?

Mocht je meer willen weten over milieuvriendelijk begraven en de mogelijkheden die Zuylen hiervoor aanbiedt, neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons bereiken via info@zuylen.nl of door te bellen naar 076 – 521 68 77.