Van een idee naar een heus bos
Door Roel Stapper | 19 november, 2024,
Begin 2013 sprak ik met het waterschap en de provincie over de mogelijkheid om een natuurbegraafplaats te realiseren in de omgeving van Breda. Vanuit onze ruime ervaring met begraven en de ontwikkelingen daarin, waren wij overtuigd van de toegevoegde waarde van een natuurbegraafplaats.
Voor het waterschap en de provincie telde vooral het realiseren van nieuwe natuur. We zijn toen een tijd bezig geweest met de herontwikkeling van het Markdal. Uiteindelijk bleken hier geen haalbare mogelijkheden voor een natuurbegraafplaats te zijn. Het bracht ons wel in contact Dorine Verheijden van natuurvereniging Markkant in Breda. Een bevlogen club met bevlogen mensen.
In de tussentijd was er in de gemeenteraad van Breda een motie aangenomen van GroenLinks, waarin is afgesproken dat Breda een herinneringsbos zou gaan realiseren. Samen met de gemeente Breda zijn Markkant en Zuylen vervolgens op zoek gegaan naar stukken grond waar een en ander mogelijk zou zijn. Het idee van een natuurbegraafplaats hebben we gaandeweg moeten laten varen, daar bleken in die fase geen mogelijkheden voor te zijn.
We hebben onze aandacht daarom verlegd naar het realiseren van een bos waar mensen bomen zouden kunnen planten ter herinnering aan een geboorte, een jubileum, een andere bijzondere gebeurtenis of een overlijden. Een levensbos dus.
Om een en ander financieel haalbaar te maken was een bijdrage van de provincie noodzakelijk. En met deze bijdrage kwamen ook nadere ecologische eisen. Deze zouden zorgen voor een meer natuurlijk bos en legden wel beperkingen op ten aanzien van de keuzevrijheid van mensen om een boom te planten.
Uiteindelijk vonden wij het vanuit ons duurzaamheidsbeleid van belang dat er een natuurlijk bos zou komen, waarbij de keuze voor de beplanting door ecologie werd ingegeven en mensen stukjes grond zouden kunnen ‘kopen’ als herinnering en/of als bijdragen aan de natuurontwikkeling. We hebben er samen voor gezorgd dat er een kunstwerk komt dat als gemeenschappelijk monument gaat werken.
We zijn bijzonder blij en ook trots dat het bos er nu komt. De contouren zijn al duidelijk, er is al een aantal bomen geplant en ook bosplantsoen.
De komende jaren kunnen wij met zijn allen de natuurlijke groei van dit bos gaan volgen. En laten we het vooral een bos van alle betrokkenen laten zijn doordat zoveel mogelijk mensen stukjes grond kopen. Groen als verbinding en groen ter versterking van de natuur.
En daarnaast zorgen wij ervoor dat ons begraafpark Zuylen steeds groener wordt en een grotere biodiversiteit krijgt, een steeds natuurlijker begraafpark. Zo groeien natuur en stad naar elkaar toe