Zuylen met meest succesvolle reeks Betekenisvolle bijeenkomsten op weg naar jubileum

Door | 27 februari, 2024,

Ook al moet de laatste Betekenisvolle bijeenkomst van dit seizoen nog plaatsvinden, Zuylen kan nu al concluderen dat de 24e editie een groot succes is geworden. Sterker nog, de lezingencyclus van de Bredase uitvaartorganisatie was nog nooit zo druk bezocht. Op zondag 3 maart kan Luna Zegers rekenen op veel belangstelling aan de Tuinzigtlaan 11.

 De zangeres, componiste en schrijfster vertelt die dag haar levensverhaal via dans en muziek. Een uniek format binnen de jarenlange traditie van Zuylens Betekenisvolle bijeenkomsten. In 2001 voor het eerst gehouden, is het een levensvatbaar concept gebleken dat in september begint aan zijn 25-jarig jubileum.

“Onze insteek is dat we elke keer iets bijzonders doen. En de laatste jaren hebben we het palet aan onderwerpen verbreed. We proberen verschillende invalshoeken te vinden en die zo creatief mogelijk te beschouwen”, verklaart Zuylen-directeur Roel Stapper het succes. “Daarbij hebben we altijd een link met de dood en rouw.”

Drie-eenheid

Sinds 2013 vormt Roel een drie-eenheid met Zuylen-collega Lisianne Fennema en presentator en interviewster Simone van Trier. Samen organiseren zij de jaarlijkse cyclus van vijf bijeenkomsten. Dat hun aanpak werkt, blijkt wel uit de nog altijd groeiende belangstelling voor de Betekenisvolle bijeenkomsten.

“Met warme belangstelling volgen mensen wat we delen over rouw. De bijeenkomsten zijn niet alleen een bron van interesse, maar ook een prachtige gelegenheid voor onze belangstellenden om elkaar te ontmoeten”, zegt Lisianne. “Na de coronatijd is de interesse hiervoor zelfs nog groter geworden.”

Inmiddels heeft Zuylen een trouwe groep bezoekers, en de betrokkenheid is hartverwarmend. “Bezoekers dragen suggesties aan: ‘Kun je die persoon eens uitnodigen?’ Daar staan we voor open. Wel kijken we kritisch naar wie er bij ons binnenkomt; diegene moet echt iets te bieden hebben.”

Drijvende kracht

Lisianne is de drijvende kracht in de keuze voor de sprekers. Zij stelt de longlist samen. Roel en Simone vullen de lijst eventueel aan om uiteindelijk tot een shortlist te komen. “Roel pakt daarin een maatschappelijke rol”, zegt Simone. “Hij toont op intrinsiek gedreven wijze zijn maatschappelijke betrokkenheid. Dat maak ik maar zelden mee.”

De thema’s rouw en de dood zijn in de loop der jaren gemakkelijker bespreekbaar geworden, heeft Simone gemerkt. “En daar speelt Zuylen op Brabantse schaal een belangrijke rol in. Ik vind dat heel bijzonder.” Zelf zorgt ze ervoor dat elke bijeenkomst diepgang heeft. “Ik bereid de bijeenkomst met de spreker heel intens voor. Dit is one of a kind. Samen proberen we behalve herkenning en erkenning ook vernieuwing en prikkeling te bieden.”

Zuylen-directeur Roel Stapper: “Het uitgangspunt is een breed palet aan sprekers. We hoeven niet altijd 300 bezoekers te hebben, als we voor de mensen maar van betekenis kunnen zijn.”

De bijeenkomst op zondag 3 maart is gratis toegankelijk. Je kunt je aanmelden via zuylen.nl/bijeenkomsten. De bijeenkomst vindt plaats in Aula Brabant aan Tuinzigtlaan 11 in Breda.

 

ADORE Visual MOOK bouwkundig teken & adviesbureau