Hoe koffiedik een rol speelt bij de ‘groene’ uitvaarten van Zuylen in Breda

Wat hebben koffiedik, bitterballen en een uitvaartorganisatie met elkaar te maken? Meer dan je denkt! Want Zuylen werkt sinds kort samen met Prinsenzwam om koffiedrab te hergebruiken voor zwammenkweek. En die dient weer voor de productie van bitterballen. De bijzondere samenwerking helpt de Bredase organisatie steeds duurzamere uitvaarten te faciliteren.

Hoe deze toch wel bijzondere samenwerking tot stand kwam? Wel, zo: we verbruiken grote hoeveelheden koffie in ons crematorium. Het koffiedik dat overblijft weggooien, past niet goed bij onze groene ambitie. En dus bedachten we daar iets op.

“Ik las een stuk over hergebruik van koffiedrab als voedingsbodem voor paddenstoelen”, zegt onze Manager Crematorium en Huis van Afscheid Yvette Langbroek. “Ik ben gaan zoeken en ontdekte dat het op sommige plekken in Nederland voor grote hoeveelheden wordt opgehaald. Ik wilde weten of dat ook voor ons haalbaar was.”

Zwammenkweek
En jawel, al snel vond Yvette een Bredaas bedrijf dat koffiedik gebruikt voor zwammenkweek: Prinsenzwam, een start-up van Han Buijsse. Het eerste contact was zo gelegd en al gauw bleek één en één twee. “Voor Han is het mooi om in een keer zoveel koffiedik te kunnen krijgen en wij kunnen het op een duurzame manier laten verwerken. We hebben snel een proef gestart met tonnen in drie van onze keukens.”

De test bleek al gauw succesvol. Sindsdien haalt Han het koffiedik twee keer per week op, goed voor een totaal van zo’n veertig (!) kilo koffiedrab. Per week, welteverstaan. Die koffiedrab is uitstekend geschikt voor paddenstoelenkweek. Daarvan laat Han dan vegetarische zwambitterballen maken voor de (lokale) horeca en levert ze rechtstreeks. Bij Zuylen zijn ze helaas niet te proeven omdat we niet frituren. “Vanwege brandveiligheid werken we uitsluitend met ovenproducten in onze keukens”, verklaart Yvette.

Grondverbeteraar
Er is meer. Want het koffiediksubstraat dat overblijft uit de zwammenkweek is óók bruikbaar. Voor de productie van grondverbeteraar welteverstaan. Win-win! Om de cirkel rond te maken, willen we dat product, Vermicast genaamd, ook gaan gebruiken voor ons begraafpark.

Yvette: “We dragen graag een steentje bij aan het hergebruik van afval. We hebben inmiddels een fijne samenwerking met Prinsenzwam opgebouwd. We proberen steeds meer maatschappelijk verantwoord te ondernemen. En zo wordt afval voeding. Mooi toch?”

Stichting GreenLeave
Onze samenwerking met Prinsenzwam draagt bij aan een meer circulaire uitvaart. Als medeoprichters van de Stichting GreenLeave, die streeft naar honderd procent groene uitvaarten in Nederland, is het hergebruik van koffiedrab slechts één van de dingen die we doen om zo duurzaam mogelijk te kunnen opereren.

Zo hebben we zonnepanelen op diverse daken van onze ruimtes. En ons luchtbehandelingssysteem reageert op het CO2-gehalte in de lucht van onze ruimtes. Ze draaien dus niet de hele dag op vol vermogen. Nog belangrijker is dat we de restwarmte van de crematieovens gebruiken om onze panden te verwarmen. Andere voorbeelden van duurzaamheid bij Zuylen zijn ledverlichting in al onze gebouwen. En een elektrische rouwauto. Het helpt allemaal om groene uitvaarten te faciliteren. Inderdaad, het gaat bij ons dus zo ver als het hergebruik van koffiedik!

Yvette Langbroek en Haan Buysse
Bekijk hier ons filmpje over het proces van koffiedik naar oesterzwam:
ADORE Visual MOOK bouwkundig teken & adviesbureau