‘Ik zie overal een oplossing voor’

Door Zuylen | 5 december, 2022,

Sociale betrokkenheid is voor uitvaartverzorgers misschien wel de meest voorname eigenschap, maar onze eigen Martine van der Linden geeft dat begrip eigenhandig een nieuwe dimensie. De 38-jarige Bredase werkt sinds februari 2021 voor Zuylen, is daarnaast weddingplanner én runt een opvang voor Oekraïense vluchtelingen. “Ik ben net als Pippi Langkous. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Ze bekent het wat later in het gesprek. Drie jaar geleden had ze ‘echt nooit gedacht’ dat ze uitvaartverzorger zou worden. “Ik was weddingplanner en toen kwam corona, dus het aantal bruiloften zakte in en ik kwam thuis te zitten. Dat kan ik niet goed”, zegt Martine. “Toen ben ik met Zuylen in contact gekomen om me te oriënteren op de uitvaartbranche. Even later werd me gevraagd of ik voor ze wilde komen werken.” 

Ze is dolgelukkig met de combinatie van parttime weddingplanner en uitvaartverzorger. “Als uitvaartverzorger kun je van het moment van overlijden tot aan uitvaart zoveel betekenen voor de nabestaanden. Dat is zo mooi. Ik ben altijd wel zo geweest, sociaal geëngageerd. Ik ben vroeger begonnen in de horeca. Daar ben je ook heel gastgericht.”

Kordate en warme vrouw

Wie met Martine spreekt, krijgt al snel de indruk van een kordate en warme vrouw. Regelmatig zegt ze ‘niet te doen’ als ze onder de indruk is, ze noemt dingen ‘vet’, ‘prachtig’ en ‘mooi’. En concludeert op een gegeven moment dat ze ‘alles eigenlijk op gevoel doet’. “Ik heb geen uitgestippeld carrièrepad. Niet meer. Ik was weddingplanner. Corona heeft voor mij alles in positieve zin even opgeschud. Nu zie ik wel wat op mijn pad komt.”

Een job mooie job als uitvaartverzorger dus, maar een aantal maanden geleden ook een parttimejob in de vluchtelingenopvang. In Gorinchem heeft ze de verantwoordelijkheid over zo’n honderd Oekraïense vluchtelingen. En, zoals dat kennelijk gaat bij Martine, kreeg ze die opdracht min of meer toevallig. 

Dat ging zo: “Een bekende uit de evenementenwereld zei tegen me: ‘Joh, Martine, ik kreeg de vraag of ik voor Oekraïners een crisisopvang wil opzetten in sporthal De Hoefslag in Gorinchem’. Wil je me helpen? Dat moest binnen een week opgezet worden. Mensen uit de evenementenbranche kunnen snel schakelen en we hebben dat toen gedaan.” 

Alle hens aan dek

Het was meteen alle hens aan dek. Martine: “Iemand die binnenkwam moest je opvangen. Vluchtelingen waren maximaal 72 uur bij ons, daarna gingen ze naar een noodopvang. Heb ik twee maanden gedaan. Het was prachtig om te doen, fantastisch. Eigenlijk was het een eenmalig iets. Totdat de gemeente Gorinchem zei: ‘we gaan een noodopvang voor langere tijd opzetten’.”  

“Er was nog niks. Alles moest bedacht worden en ik dacht: dat is wel vet, dat ga ik doen. Ook al had ik geen kennis van langdurig verblijf. In juni zijn we opengegaan. En nu heb ik honderd bewoners voor wie we een tijdelijk thuis hebben gemaakt.”

Communicatie
Martine geniet van het contact met de vluchtelingen, ook al is de communicatie vaak wat lastig. “Een lieve glimlach en knuffel zijn in elk land hetzelfde, dus daar heb je geen taal voor nodig. En lang leve de vertaalapps. Daar leven we op. In combinatie met handen en voeten kom je er echt wel. Al leren de kindjes de taal heel snel, jaloersmakend. Niet te doen.” 

Nou ja, voor Martine zijn veel dingen juist wél te doen. Inderdaad, kordaat dus. Ze kan zich wel vinden in die beschrijving. “Ik zie nooit een probleem, zie overal een oplossing voor. Dat kan voor sommige mensen weleens vervelend zijn hoor. Ik kan vrij snel als een bulldozer door dingen heen gaan. Ik ben net als Pippi Langkous. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Zuylen helpt Sinterklaas met chocoladeletters bij vluchtelingenopvang

Sinterklaas doet maandag 5 december ook de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Gorinchem aan. Zo beleven ook de kinderen daar een fijne dag. Zuylen helpt de Sint daarbij. We hebben ervoor gezorgd dat iedereen er een lekkere chocoladeletter krijgt. 

Onze uitvaartverzorgster en manager van de opvang Martine van der Linden ziet er persoonlijk op toe dat geen enkel kind wordt overgeslagen: “We willen zowel Oekraïense als Nederlandse feestdagen vieren. Sinterklaas is een heerlijke traditie waarin we alle bewoners meenemen”, zegt ze. “Hoe tof is het dat piet een chocoladeletter aan ze geeft?”

Zuylen
UItvaartverzorger
wat is natuurbegravenHologram uitvaart