‘Er voor anderen mogen zijn is een voorrecht’

Door Inge van der Linden | 29 januari, 2024,

Als loopbaanadviseur was ze ook zelf zoekende naar een nieuwe carrière. Bij Zuylen vond uitvaartverzorger Inge van der Linden in 2022 haar geluk. Een verhaal over haar overleden zoontje, maatschappelijke betrokkenheid en de vrijheid hervinden.

Haar zoontje Jelle ligt begraven in de Kaboutertuin op het begraafpark van Zuylen. Hij was zes maanden toen hij overleed. Nu, 21 jaar later, kan Inge erover praten zonder emotioneel te worden. Ze vertelt dat ze in de rouwperiode na zijn overlijden dagelijks op het begraafpark kwam en hoe fijn ze de sfeer vond.

“Het voelde als een tweede thuis”, zegt ze. “In de loop der jaren ontmoet je mensen die hier werken. Dan maak je een praatje. Roel (Stapper, directeur van Zuylen, red.) benaderde me toen voor de opening van de vlindertuin. Hij vroeg of ik mijn verhaal wilde vertellen.” Aldus geschiedde. “Ik dacht: wat is uitvaartverzorger een mooi beroep. Later heb ik Roel gevraagd of ik kon meelopen. Ik was toen nog loopbaanadviseur. Maar ik was zelf zoekende.”

Wachten

Roel adviseerde Inge te wachten totdat haar twee andere kinderen van de basisschool af waren. “Omdat het een onregelmatig en veeleisend beroep is. In 2022 zag ik een vacature bij Zuylen. Toen ik werd aangenomen, had ik meteen rust over me.”

Als uitvaartverzorger iets betekenen voor mensen geeft de in Oosterhout woonachtige Bredase voldoening. “Het is nog mooier dan wat ik ervan had verwacht. Ik voel me bevoorrecht dat ik bij mensen mag binnenkomen en mag bijstaan tijdens een heel kwetsbare periode.”

Gedurende het gesprek blijkt dat ze sowieso graag iets betekent voor mensen. Al moet ze erop gewezen worden dat dat zo is. Sterker nog, ze wuift het weg. Alsof het niet zo bijzonder is. Nou, doe het haar maar na: Inge zit in de vrijwilligerscommissie van het jaarlijkse Parkfeest in Oosterhout, zat voorheen in de ouderraad op de school van haar kinderen én helpt ze anderen als stoppen-met-roken-coach.

Teamplayer

Gevraagd waarom ze zich inzet voor anderen, blijft ze eerst het antwoord schuldig. Dan: “Ik vind het mooi om ergens deel van uit te maken. Ik ben een teamplayer. En ik houd gewoon van mensen.”

Trouwens, hoe komt ze erbij mensen te helpen met stoppen met roken? “Ik ben zelf lang geleden gestopt en weet wat voor lastige verslaving roken is. Ik ben zo blij dat ik mijn vrijheid terug heb. Een roker heeft die niet. Die denkt steeds: waar en wanneer kan ik roken? Ik gun andere mensen ook die vrijheid.”

Ze doet het graag, maar het meest geniet Inge van haar werk. “Ik heb het gevoel dat ik nu op mijn plek zit, ook al heb ik 25 jaar gewerkt als loopbaanadviseur. Daar ben ik ingerold, dit was een bewuste keuze. Ik heb altijd gezegd: ik wil alleen bij Zuylen werken.”

Geïnspireerd?

Spreekt het verhaal van Inge je aan? Het is mogelijk om een verzoek in te dienen om haar als uitvaartverzorger in te schakelen wanneer je een uitvaart moet regelen.

Of heeft dit verhaal je geïnspireerd en zou je zelf aan de slag willen als uitvaartverzorger? Neem dan een kijkje op onze vacaturepagina.

 

Inge van der Linden
UItvaartverzorger