‘Dit is mijn plek, hier hoor ik te zijn’

Door Zuylen | 13 juni, 2024,

Ze deed een studie verpleegkunde, werkte vervolgens lang in commerciële functies en dacht een tijd na over wat ze nu echt wilde. Sinds 2024 werkt Madelon van der Wal als uitvaartverzorger bij Zuylen Uitvaartverzorging. “Ik zit op een roze wolk. Het is bijna een verliefd gevoel.”

Voor Madelon is de cirkel nu rond, zoals het met een cliché heet. Iemand die opgeleid is in de zorg doet immers betekenisvol werk voor andere mensen. Dat geldt zeker ook voor een uitvaartverzorger. Nu denkt ze: ‘dit had ik veel eerder moeten doen’. “Ik hoop hier nog een mooie loopbaan te hebben.”

Aan haar motivatie zal het in ieder geval niet liggen. “Na een bezoek aan een informatiedag van de opleiding voor uitvaartverzorger kwam ik vol enthousiasme terug. Ik wist: dit is mijn plek. Hier hoor ik te zijn. Dat zit hem in de dankbaarheid van mensen. Dat je hen kunt helpen een laatste mooie herinnering met hun dierbare te creëren en dat je ze mag begeleiden in het afscheid.”

Mooi en dankbaar werk

Haar keuze voor het uitvaartvak is een heel bewuste. “De afgelopen jaren voelde ik dat ik toe was aan iets anders. Daarom besloot ik vorig jaar serieus na te denken over wat ik in mijn loopbaan nog wilde doen en toen kwam dit op mijn pad. Ik had er behoefte aan om dit mooie en dankbare werk te gaan doen.”

Betekenisvol werk past bij haar. “Als jong meisje stond ik aan het bed toen een familielid in het ziekenhuis terechtkwam. Ik was geïntrigeerd door het ziekenhuis en alles wat erbij hoort. Ik wilde mensen begeleiden in hun ziekteproces. Dat dacht ik natuurlijk niet precies zo, maar zo voelde ik het wel.”

Madelon ging verpleegkunde studeren. Na haar studie vond ze evenwel werk in commerciële functies in de farmaceutische en medische industrie. Ze maakte daarin carrière, maar frappant genoeg ontstond haar fascinatie voor het uitvaartvak onbewust al toen ze nog studeerde.

Verbinding

“Ik was een jaar of 25 toen ik van een dierbare afscheid moest nemen. Op de een of andere manier voelde ik een enorme verbinding met het werk van uitvaartverzorgers. Toen ik later andere dierbaren verloor, kwam ik steeds weer in aanraking met het uitvaartvak. Zo begon het te borrelen.”

Het toeval wilde dat ze contact had met een kennis die in de uitvaart werkt. “Als ze vertelde over haar werk, luisterde ik vol bewondering. Vorig jaar wees ze me op een vacature. Toen ik thuiskwam, heb ik gesolliciteerd. Ik heb er geen seconde over getwijfeld.”

Ze werd aangenomen en begon aan een interne opleiding. Madelon is dankbaar dat ze de kans heeft gekregen. “Ik krijg er energie van en voel me op mijn plek. Ik ervaar dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik zit nu op een roze wolk. Het is bijna een verliefd gevoel.”

Zuylen
UItvaartverzorger
Sabrina