‘Je kunt als uitvaartverzorger echt het verschil maken’

Door Zuylen | 25 juni, 2024,

Ze was skilerares op Oostenrijkse pistes, werkte op Kreta en woonde in Frankrijk en Spanje. Nu woont ze in Breda en is ze uitvaartverzorgster bij Zuylen. Het leven neemt soms onverwachte wendingen, weet Sandra Cals. “Dit voelt voor mij als de juiste keuze.”

Het overlijden van haar ouders, in 2020 en 2022 toonde Sandra hoe bijzonder en hoe mooi je in het vak van uitvaartverzorger het verschil kunt maken. Bij uitvaarten van haar vader en moeder merkte ze hoe dankbaar ze was voor het werk van de uitvaartverzorgers. Hoe betekenisvol hun rol was. En dat hun werk diepgang had.

“Toen mijn vader in 2022 overleed hielden we zijn uitvaart in de achtertuin van mijn ouderlijk huis en in een kleine kerk in het buitengebied een heel intieme mis. Ik dacht: zou werken als uitvaartverzorger wat voor me zijn? Als uitvaartverzorger kun je echt het verschil maken.”

Het laatste liefdevolle

“Het is mooi als je kunt bijdragen aan het laatste liefdevolle wat je als nabestaande voor een overleden dierbare kunt doen. Dat je mag bijdragen aan die intieme fase waarin nabestaanden zich bevinden. Het leek me bijzonder om daarvan deel uit te maken.”

Op het moment dat haar vader overleed, werkte Sandra  – na een carrière in het toerisme – nog als klantenservicemanager voor een webshop in skikleding. Ze was kort daarvoor, in 2021, met haar gezin naar Breda verhuisd na jaren in Barcelona te hebben gewoond.

Terug in Nederland had ze meer tijd voor haar Nederlandse vrienden en familie. En mede door het overlijden van haar ouders sprak ze veel over het vak van uitvaartverzorger met een vriendin die voor een uitvaartorganisatie in Den Haag werkte. Net in die periode kwam er zowaar een vacature voor uitvaartverzorger voorbij. In Breda nog wel, bij Zuylen. “Ik dacht: als ik er nu niet voor ga, krijg ik er misschien spijt van.”

Grote diversiteit

Ervoor gaan deed ze. Sandra werd aangenomen en volgde een interne opleiding. Nu is ze heel blij en gelukkig met haar nieuwe werk. “Uitvaartverzorgers komen bij mensen over de vloer met een grote diversiteit. Dat spreekt me heel erg aan. Dat geldt ook voor het projectmatige aspect en het onverwachte bij een uitvaart. Dat past beter bij me dan een kantoorbaan van negen tot vijf.”

Voor Sandra voelt haar nieuwe carrière daarom als ‘de juiste keuze’. “Afscheid en de dood horen bij het leven. Het is heel bijzonder dat je mag bijdragen aan een echt persoonlijk afscheid dat past bij de overledene en ook bij de nabestaanden. Het is daardoor heel afwisselend werk met veel diepgang. Maar het is vooral heel dankbaar en mooi werk.”

Zuylen
UItvaartverzorger