Ramona overwon haar ‘doodsangst’

Door Lisianne Fennema | 13 maart, 2018,

Met als doel om ook anderen van ‘doodsangst’ af te helpen, besluit Ramona Raessen om haar verhaal te delen op de website van Zuylen. Samen met Lisanne Fennema (nazorg Zuylen Uitvaartverzorging) drinkt zij een kop thee en vertelt zij hoe ze haar angsten rondom de dood overwon.

“Het is een wonder dat ik hier nu bij Zuylen aan de thee zit. Na het plotseling overlijden van mijn vader acht jaar geleden ontstond voor mij een gitzwarte periode. Alles om me heen, associeerde ik met de dood. Ik kon niet eens meer op de fiets zitten in angst om een rouwauto te zien. Overal zag ik rouwauto’s, ook als ze er niet waren. Tijdens zo’n angst ging ik zo hard fietsen dat ik vervolgens niet meer wist waar ik was. Ik durfde ook niet meer naar het graf van mijn vader of oma, terwijl ik wel de behoefte voelde om bij ze te zijn.

Na verschillende paniekaanvallen besloot ik om hulp te zoeken. De methode E.M.D.R. (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) die voor dit soort angsten goed kan helpen, hielp helaas niet bij mij. Een psycholoog van Impegno ging met mij aan de slag met het bekijken van afbeeldingen rondom een uitvaart. Letterlijk ‘doodeng’ vond ik dat. Ik rende gewoon weg. Na een tijdje was ik gelukkig zover dat ik wist dat het maar een plaatje was. Volgens mijn psycholoog was het tijd voor een bezoek aan het crematorium, het begraafpark en het uitvaartcentrum van Zuylen. No way, ik zou bij zo’n bezoek zelf dood neervallen!

Een engeltje op m’n schouder heeft me op de een of andere manier toch naar Zuylen gebracht. Wat was ik ziek en paniek van nervositeit. Ik had me voorgenomen om ook zeker geen hand te geven aan de medewerkers bij Zuylen. Vieze mensen in mijn ogen, want zij hebben met dode mensen te maken. En toen was daar het moment suprême: de ontmoeting bij de poort met Yvette Langbroek en Jan van der Horst van het crematorium. Ze vingen me zo lief op en dronken een voor mij zenuwachtige kop koffie met me.

Tijdens de koffie vertelde Jan wat hij van plan was om aan mij te laten zien tijdens de rondleiding. Alles klonk eng, en zeker de verzorgingsruimte waarover hij het had. Hij stelde me gerust door mij te verzekeren dat we geen overleden mensen zouden zien. We maakten de afspraak dat hij mij voor elke deur vertelde wat ze zouden gaan zien. Ongelooflijk fijn dat Jan echt alle tijd voor mij heeft genomen. Ik heb nagenoeg alle ruimtes gezien. Zelfs de garage waarin de rouwauto’s staan.

Wat ben ik blij dat ik deze rondleiding van Zuylen heb gekregen. En wat vind ik iedereen aardig bij Zuylen! Ik kan zelfs zeggen dat ik écht zin had om weer naar Zuylen te gaan vanmiddag voor dit gesprek met jou Lisianne. Iedereen die zich herkent in mijn angst, wens ik zo’n rondleiding toe. Er is weer licht in mijn leven.“

Herken je iets in de angsten van Ramona en zou je ook geholpen willen worden? Neem gerust eens contact op met Lisianne Fennema: l.fennema@zuylen.nl 

Lisianne Fennema