Je uitvaart zelf regelen: hoe doe je dat?

Door Zuylen | 30 maart, 2023,

Een afscheid regelen is een emotionele en persoonlijke gebeurtenis, vooral wanneer je ervoor kiest om je uitvaart zelf te regelen. Voor sommige mensen kan het zelf regelen van een uitvaart een manier zijn om nabestaanden te ontzorgen en een gerust gevoel te krijgen over later. Daarnaast kun je op deze manier zelf bepalen hoe je afscheid wilt nemen van het leven. Maar wat komt er allemaal kijken bij het zelf regelen van een uitvaart en hoe kan een uitvaartorganisatie je hierbij ondersteunen? Dat leggen wij je graag uit in deze blog.

Wensen inventariseren

Wanneer je jouw uitvaart zelf regelt is het erg belangrijk om je bewust te zijn van jouw wensen en voorkeuren. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over de keuze tussen begraven of cremeren en hoe zou je jouw afscheid graag invullen? Wil je een uitvaartdienst en zo ja, waar en hoe? Welke muziek wil je laten horen? Dit zijn allemaal vragen waar je over na kunt denken en waar je antwoord op kunt geven.

Vind je het toch lastig om hier de juiste keuzes in te maken? Een uitvaartorganisatie kan samen met jou nadenken over deze keuzes en je waar nodig steun en inspiratie bieden.

Maak het bespreekbaar

Het kan lastig zijn om over je eigen uitvaart te praten, maar in veel gevallen kan het juist helpen om dit bespreekbaar te maken met je naasten. Door je wensen te delen en te praten over jouw afscheid kom je wellicht tot bijzondere inzichten en kun je jouw naasten waar gewenst betrekken bij een bijzondere invulling die zowel voor jou als voor hen goed voelt.

Uitvaart zelf regelen

Leg je wensen vast

Wanneer je weet wat jouw wensen zijn, is het belangrijk om deze vast te leggen. Dit kan in een persoonlijk dossier, maar bijvoorbeeld ook in een testament. Zorg dat de mensen die je vertrouwt weten waar ze dit dossier of testament kunnen vinden, zodat zij hier toegang toe hebben wanneer dit nodig is. 

Wil je alvast nadenken over deze wensen, maar vind je het opstellen van een testament momenteel nog te zwaar? Bij Zuylen bieden we je het Leefschrift. Dit schrift daagt je uit om stil te staan bij het leven dat je leidt. Daarnaast biedt het schrift ruimte om je uitvaartwensen vast te leggen.

Bespreek jouw afscheid met een uitvaartondernemer

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om jouw uitvaart volledig zelf te regelen. Toch kunnen we ons ook indenken dat het soms lastig is om de juiste keuzes te maken en inzichtelijk te krijgen wat er allemaal moet gebeuren. Dan kan het helpen om hulp in te schakelen van een uitvaartondernemer. Deze kan je helpen om je wensen concreet vorm te geven en je adviseren over de mogelijkheden.

Afscheid nemen op jouw manier

Het regelen van je eigen uitvaart is een persoonlijke keuze. Het kan je echter wel de zekerheid geven dat je afscheid neemt op de manier die jij voor ogen hebt. Bovendien kan het je nabestaanden ontlasten in een periode van rouw. Wil je meer informatie over het regelen van je eigen uitvaart? Neem dan contact met ons op, we luisteren graag naar jouw wensen en helpen je verder op een passende manier. 

Hologram uitvaart