iris halma

“Werken bij Zuylen vind ik fantastisch mooi. Het is heel afwisselend. Ik ontvang gasten die naar een uitvaart komen, maar ik verzorg ook de muziek en beelden tijdens een uitvaart vanuit de regiekamer. Daarnaast is het ook een van mijn taken om de crematieoven te bedienen en heb ik afspraken met families die de urn met as komen ophalen. Een behoorlijk divers takenpakket dus. Alles doe ik met dezelfde passie en met respect. Of het nu om techniek, organisatie of emotie gaat.

Natuurlijk is het best zwaar, zowel emotioneel als fysiek gezien. Dat hoort nu eenmaal bij mijn job. Wel vind ik deze tijd met corona écht pittig. Het is vaak lastig en frustrerend om je aan de (terechte) regels te moeten houden. Ik wil zo graag troost bieden aan nabestaanden en gasten, maar op anderhalve meter komt dat toch niet lekker over. Het is wel mooi om te zien dat mensen alle begrip voor onze situatie hebben. En dat in deze tijd, waar zij zelf hartverscheurende keuzes moeten maken.

Wie nodig je uit, tegen wie zeg je nee? Ga er maar aan staan. Uiteindelijk wil iedereen een afscheid zoals je dat ooit had bedacht. Daarom zet ik me nu met extra energie in om van elke dienst iets bijzonders te maken. En natuurlijk laat ik weleens een traantje. Laatst nog. Ik verzorgde de dienst van een man. Tegelijkertijd met zijn vrouw had hij in het ziekenhuis gelegen vanwege corona. Hij overleed, zij overleefde het. Als ik die vrouw dan bij de kist zie staan en niemand naar haar toe kan, mag of durft, dan breek ik. Dat gaat bij mij door merg en been. Haar wereld staat op dat moment stil en zij verdient passende troost. Op dat soort momenten besef ik dat het echt niet uitmaakt dat ik even niet naar mijn favoriete restaurantje of naar de bioscoop kan. Het voelt heel waardevol om er in deze tijd álles aan te doen om een mooi afscheid te organiseren.”

Sabrina