Hulp bij rouw en verdriet

Rouwen ontstaat na verlies van iets of iemand waar je aan gehecht bent. Rouw is op meer situaties van toepassing dan alleen na een sterfgeval. Mensen die hun baan verliezen, ernstig ziek zijn of scheiden, kunnen ook rouw ervaren. Het verloop van een rouwproces is van persoon tot persoon verschillend. Zuylen Uitvaartverzorging biedt hulp bij rouw en verdriet na een overlijden. Lisianne Fennema is medewerker nazorg en helpt nabestaanden verder.

Rouw is een proces

Er bestaat nog weleens de neiging om te stellen, dat rouwen om iemand die ouder is minder erger is dan wanneer iemand op jonge leeftijd overlijdt. In de praktijk blijkt dat jongere nabestaanden meestal over meer veerkracht beschikken en beseffen dat ze verder moeten met hun leven, zeker in het geval dat ze kinderen hebben. Ouderen die achterblijven lopen een groter risico op een moeilijk rouwproces. Vaak hebben ze nergens meer zin in en ontbreekt het aan energie om het verlies te verweven met hun verdere leven. De wijze van overlijden is ook van invloed op het rouwproces. De schok van de eerste confrontatie roept veel emotie op. Verdriet, schuld, boosheid of het gevoel in de steek gelaten te zijn. Al deze emoties kosten veel energie. Als ‘rouwende’ kun je je haast niet voorstellen dat er ooit iets aan dat lege gevoel verandert. Toch komt dat een keer.

Zoeken naar balans

In het eerste jaar zijn er veel moeilijke dagen, neem verjaardagen, een trouwdag of de decembermaand. Toch lijkt soms het tweede jaar nog moeilijker dan het eerste. Voor rouwen staat geen tijd, het is een zoeken naar balans tussen verder gaan en je blijven voeden met de herinneringen aan degene die er niet meer is. Het is de tijd nemen. Zo lang je nodig hebt. Lisianne Fennema van Zuylen Uitvaartverzorging helpt nabestaanden daarbij. “Het is goed om eerst even stil te staan wat er in mensen gebeurt. Vooral een plotseling overlijden is vaak nauwelijks te bevatten. Daar kun je eigenlijk niet op reageren. Mensen raken verbijsterd. Er is zoveel wat we voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen, dat zwijgend bij elkaar zijn misschien het beste is.”

Naarmate de tijd verstrijkt wordt de emotie minder en komt er een omkeer. Het verleden is niet achter ons, zoals men denkt, maar voor ons. De meerderheid van de mensen vindt veerkracht en daarmee de weg terug. Zeker als de eerste moeilijke stap gezet is om iets alleen te doen. Geleidelijk breekt er een tijd aan dat er meer goede dan slechte dagen zijn. Ondanks het afscheid blijf je je hele leven met iemand verbonden. Je kunt niet loslaten, niet vergeten. Het blijft van jou, het is geïntegreerd in jouw leven. Liefde stopt niet waar het leven eindigt.

Meer informatie over hulp bij rouw en verdriet?

Mail naar Lisianne Fennema of bel 076 – 521 6877