Afscheid nemen

Hoe neemt u afscheid van iemand die wordt begraven? U wilt geen afscheid nemen. Eigenlijk wilt u dat de overledene weer terug komt. Te accepteren dat dit niet mogelijk is, is voor een mens een van de grootste opgaven. U kunt later altijd terugkeren bij een graf. Maar het is dan anders. Het graf is gesloten en de overledene lijkt veel verder weg.

Hoe wilt u afscheid nemen?

Het kan zijn dat u dat wilt doen voordat de overledene naar de begraafplaats gaat. Het kan zijn dat u afscheid wilt nemen als de overledene nog boven het graf staat. Of u wilt juist tot het laatst aanwezig zijn en zand op de kist laten vallen. Als u dat wilt, zorgen wij dat er een schepje aanwezig is, zodat u als familie en eventueel ook de gasten, wat zand in het graf kunnen laten vallen. U kunt ervoor kiezen dat de familie als laatste afscheid neemt of juist als eerste bij het graf vertrekt. U kunt dit van tevoren regelen met uw uitvaartverzorger.

Onze collega’s zorgen er later voor dat het graf wordt gesloten, de eventuele bloemen er op worden gelegd en er een bordje met de naam wordt geplaatst.