Afscheid nemen

Hoe neem je afscheid van iemand die wordt begraven? Je wil geen afscheid nemen. Eigenlijk wil je dat de overledene weer terug komt. Te accepteren dat dit niet mogelijk is, is voor een mens één van de grootste opgave. Je kunt later altijd terugkeren bij een graf. Maar het is dan anders. Het graf is gesloten en de overledene lijkt veel verder weg.

Hoe wil je afscheid nemen?

Het kan zijn dat je dat wil doen voordat de overledene naar de begraafplaats gaat. Het kan zijn dat je afscheid wil nemen als de overledene nog boven het graf staat. Of je wil juist tot het laatst aanwezig zijn en zand op de kist laten vallen. Al je dat wil, zorgen wij dat er een schepje aanwezig is, zodat je als familie en eventueel ook de gasten, wat zand in het graf kan laten vallen. Je kunt ervoor kiezen dat de familie als laatste afscheid neemt of juist als eerste bij het graf vertrekt. Je kunt dit van tevoren regelen met jouw uitvaartverzorger.

Onze collega’s zorgen er later voor dat het graf wordt gesloten, de eventuele bloemen er op worden gelegd en er een bordje met de naam wordt geplaatst.