Van Gogh-tuin

Vincent Van Gogh is op 30 maart 1853 in Zundert geboren. Een mooi feit is dat de oom van de wereldberoemde schilder op Begraafpark Zuylen ligt begraven, en zijn opa en oma op Haagveld. Door een omvangrijk energieproject ontstond in 2019 ruimte bij ons columbarium, de urnenmuur. Dat gaf de mogelijkheid om een nieuwe plek voor asbestemming te maken. Omdat steeds meer mensen worden gecremeerd, vinden wij het belangrijk om ook voor hen mooie plekken te creëren op ons begraafpark. Omdat de vrijgekomen ruimte een van de zonnigste plekken op ons park is, ontstond al snel het idee van een zuidelijke, kleurrijke tuin. En in deze regio denk je dan al snel aan Vincent van Gogh.

Yvette Langbroek (manager van het crematorium) kwam op het idee een muurschildering te laten maken die verwijst naar Vincent van Gogh. Yvette bestudeerde zijn werk grondig en stuitte op een werk waar Van Gogh de psychiatrische inrichting ‘Sain Paul de Mausole’ schilderde. De galerij en de tuin op dat werk, zouden prachtig passen op de muur van de nieuwe Zuylen-tuin.

Yvette Langbroek:Ik zag het schilderij van het ziekenhuis waar Vincent verbleef in Saint-Remy-de-Provence, en kwam op het idee om de galerij en de tuin van deze Zuid-Franse locatie als inspiratie te gebruiken voor een muurschildering. Het was een belangrijke periode uit zijn schildertijd en ook de natuur die hij hierop schilderde paste hierbij. Het leek mij een mooi idee om langs deze geschilderde galerij weg te kunnen wandelen en in een landschap terecht te komen waar je even in weg zou kunnen mijmeren. Met in de verte schilderachtige huisjes zodat het een levend geheel zou worden. Maar vooral veel bloemen om de kleuren van de natuur te ervaren. Met deze schildering en tuin wilde ik een plek creëren waar je de zon voelt ook al zou het regenen.”

Na een duidelijk beeld te hebben van wat we wilden vertelden we dit verhaal aan 2 kunstenaressen, Renate de Kock en Charlotte Claasen. Zij zijn ruim 2 weken bezig geweest met deze gigantische muurschildering. Na veel bekijks van bezoekers en de nodige liters verf werden de contouren van dit zuidelijke tafereel steeds duidelijker.

van Gogh-tuin

Nadat de prachtige schildering klaar was is er door onze eigen tuindienst een heuse tuin rond aangelegd met verscholen paadjes, een mediterrane boom alsook keramieken zonnebloemen. Zowel deze zonnige bloemen alsook de aanwezige urnen kelders kunnen worden ingezet voor het plaatsen van asbussen.

Uiteindelijk is de van Gogh-tuin een tuin geworden waar de zon altijd schijnt, zelfs als het regent. We zijn met recht trots op deze zonnige plek!

Ons begraafpark is elke dag geopend. Breng een bezoek aan de Van Gogh-tuin of aan een van de andere bijzondere plekken die de moeite waard zijn om eens langs te wandelen. Wij mailen je graag onze plattegrond als je een e-mail stuurt naar communicatie@zuylen. Hier kun je ook terecht voor vragen over de Van Gogh-tuin.

Meer weten over asbestemming

 

 

 

Maak kennis met de

begraafplaatsen in en om Breda

Zuylen beheert 11 begraafplaatsen in en om Breda. Elke begraafplaats heeft een eigen karakter en biedt verschillende mogelijkheden tot begraven.

Ontdek de 11 begraafplaatsen die Zuylen beheert. Elk met een eigen geschiedenis, natuur en cultuurhistorie.