Asbestemming

Kies je voor een langdurige herinnering in een urnenmuur, een mooi sieraad of denk je aan verstrooiing? Asbestemming is de verzamelnaam voor alle keuzes die er zijn om as een plek te geven.

Na een crematie is het wettelijk verplicht dat Zuylen de as een maand bewaart. Twee weken na de crematie nemen we contact op met je. Je ontvangt dan informatie per post over de mogelijkheden welke bestemming je aan de as kunt geven. Je kunt dit invullen op het asbestemmingsformulier. Na het terugsturen van dit formulier kun je een afspraak maken voor het ophalen van de as.

Mogelijkheden voor bestemming van de as

Na de crematie zijn er drie mogelijkheden:

  • begraven of plaatsen van de urn
  • verstrooien van de as
  • de as mee naar huis nemen

In onze Brochure Antwoord op vragen over Asbestemming  staan de verschillende mogelijkheden m.b.t. asbestemming uitgebreid beschreven.

Begraven of plaatsen van een urn

Begraafpark Zuylen biedt mooie plekken om de as bij te zetten of (bovengronds) te begraven. Op deze manier heb je altijd een mooie plek om jouw dierbare te gedenken. Kies je voor een langdurige herinnering in een columbarium, een mooi sieraad wat je bij je draagt of denk je aan een verstrooiing? Omdat je maar één keer definitief afscheid neemt, helpen wij graag met het maken van de juiste keuze.

Zuylen is aangesloten bij GreenLeave, een stichting die duurzame uitvaarten bevordert. Daarom bieden wij de as standaard aan in een 100% biologisch afbreekbare urn (afbeelding onder). Een andere urn is tegen meerprijs ook mogelijk.

De urnenloofgang

Urnamenten: keramieken kunstwerken met plaats voor twee of drie asbussen

Bovengronds begraven van de urn

Capella: een bovengronds grafmonument

Het columbarium

Verstrooien van de as

Verstrooien van de as is een definitieve keuze. Er blijft hierna niets tastbaars over. Kies je er bewust voor om as te verstrooien, dan kan dat op verschillende manieren en op diverse locaties. Zuylen heeft speciale strooivelden waarop dit kan. Ook is het mogelijk om as in een bestaand graf te verstrooien. Buiten Zuylen om, is het ook mogelijk om as in een openbare ruimte of op zee te laten verstrooien. Wel gelden hier per gemeente verschillende regels voor. Mogelijkheden en informatie over het verstrooien van as is bij de medewerkers van ons crematorium verkrijgbaar.

Wanneer je zelf de as wil gaan uitstrooien op een voor jou bijzondere plek, is het handig te kiezen voor een strooikoker.

De as mee naar huis nemen

Bij Zuylen nemen we graag de tijd om de as aan jou te overhandigen. Dit doen we in een speciaal daarvoor ingerichte kamer in ons informatiecentrum.

Aan het einde van de afspraak geven we de urn in een tasje mee. Heb je thuis nog vragen daarna, dan kun je natuurlijk altijd even bellen naar ons informatiecentrum via 076-521 94 53.

Een sieraad of een sierurn voor thuis

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de as thuis te bewaren. Naast prachtige sierurnen hebben we ook een grote collectie sieraden waarin we een kleine hoeveelheid as kunnen doen.

In de Brochure Antwoord op vragen over Asbestemming vind je heel veel voorbeelden. De prijslijst is op te vragen bij ons informatiecentrum. Ook kun je hen bellen voor een afspraak om de volledige collectie in het echt te bekijken: 076 521 94 53.

Voorbeeld van een sierurn

Voorbeeld van een sieraad

Bekijk en beleef

de sfeer van Zuylen

Elke gewenste sfeer voor een afscheidsdienst en condoleance is mogelijk. Kies je voor intiem, hou je van modern, of wil je juist een persoonlijke twist geven aan een afscheid?