Begraafpark Zuylen

Adres
Haagweg 332
4813 XE Breda

Informatie & contact
De administratie van het begraafpark is telefonisch bereikbaar op nummer 076-521 94 53. Mailen kan ook naar info@zuylen.nl.

Het begraafpark Zuylen dateert van 1826 en kent een lange geschiedenis. Lag het park eerst buiten de stad Breda, inmiddels is het een groene oase in de stad. Een plaats voor herdenking, voor bezinning, voor historie, voor rust. Het park van maar liefst 13 hectare kent een grote verscheidenheid aan mogelijkheden voor begraven en asbestemming. Onder de grond en boven de grond, onder de bomen of juist in de open ruimte. Veel eigen, herkenbare plekken. Veel mogelijkheden voor bijzondere herinneringsmonumenten. Een heel bijzonder element is het bovengronds begraven, een cirkelvormige heuvel waarin grafkelders zijn geplaatst, rondom een grote vijver. Bijzonder zijn ook de urnamenten, een veld met keramieken tulpen op zuilen. Als je rondloopt vind je steeds weer andere uitingen van genegenheid voor overledenen.

Het groen op ons begraafpark speelt een belangrijke rol. Omdat wij het park steeds duurzamer willen onderhouden, heeft dat een aantal gevolgen. Meest belangrijk is dat we de grond minder belasten en de natuur meer en meer de gelegenheid krijgt om zich te herstellen. Bij het aanleggen van groen wegen wij mee het verrijken van de biodiversiteit, het aantrekkelijker worden voor insecten en vogels. We hebben daarbij speciale aandacht voor bijen en het voedsel dat zij nodig hebben. We planten daarom fruitbomen, struiken met besjes, bloeiende bodembedekkers enz. Het gaat daarbij om soorten die hier van nature thuis horen. Voor het onderhoud gebruiken we zo weinig mogelijk onkruidbestrijdingsmiddelen. Een en ander heeft tot gevolg dat het groen enthousiaster groeit.

Met een ploeg van zeven buitendienstmedewerkers, beheren wij momenteel 11 begraafplaatsen in en om Breda. Om het verzorgde uiterlijk zo veel mogelijk te handhaven gaan we anders werken. Dat houdt onder andere het volgende in.

Bij de aanleg en vervanging van groen kijken we meer naar het niveau van onderhoud. We planten dusdanig aan dat we er later minder onderhoud aan hoeven te plegen. In dat kader zijn we aan het experimenteren met diverse vormen van bodembedekking. Als de bodem volledig bedekt is, groeit er nauwelijks onkruid en hoeven we minder onderhoud te plegen. Op de grote open stukken laten we gras groeien. Dat oogt vriendelijk. Het kost meer tijd door het maaien maar we hoeven veel minder te schoffelen. Er zijn ook stukken die we met bloemzaad inzaaien.
Het onderhoud gaan we meer mechanisch doen en minder met de hand. We beschikken over een veegmachine waarmee wij paden en verhardingen sneller kunnen vegen.
Het is voor ons zoeken en ervaring opdoen. De ene oplossing zal beter werken dan de ander. Het vraagt tijd om de overgang te maken. Het is daardoor mogelijk dat het begraafpark er op onderdelen anders uit gaat zien en er in de tussentijd hier en daar minder verzorgd uit ziet. Wij vragen jouw begrip hiervoor.

En stoor je je te veel aan de staat van onderhoud, dan kun je altijd aan ons laten weten via info@zuylen.nl

Zuylen staat open voor iedereen, ongeacht de levensovertuiging. Begraafpark Zuylen ligt tussen de Haagweg, Tuinzigtlaan en Ettensebaan.

De administratie van het begraafpark is telefonisch bereikbaar op nummer 076-521 94 53. Mailen kan ook naar info@zuylen.nl.